Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και εμείς

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και εμείς
Κείμενο αποχώρησης 7 πρώην μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Η νέα «περίοδος» στην οποία έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά για εμάς, όχι μια τακτική ή μερική υποχώρησή του σε σχέση με τις επιδιώξεις και εξαγγελίες του, αλλά μια στρατηγική ήττα ή, ακόμα καλύτερα, μια χρεοκοπία. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου, η ενεργητική υποστήριξή του και η μετατροπή του σε στρατηγικό ορίζοντα, ο άνευ όρων κυβερνητισμός και η πλήρης περιθωριοποίηση και απαξίωση του κόμματος, συνιστούν τους βασικούς λόγους γι’ αυτή τη χρεοκοπία, καθώς και για το γεγονός πως πλέον δεν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας εντός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και να υπερασπιστούμε την επιδίωξη της συνέχισης μιας αριστερής στρατηγικής με όχημα τον μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη των εκλογών, με τις ευλογίες μάλιστα των δανειστών, πριν την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου που είχε αποφασίσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει κάθε συζήτηση περί απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημονιακό μονόδρομο στον οποίο εισέρχεται μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, δηλαδή η επιλογή του καλύτερου διαχειριστή της μνημονιακής πραγματικότητας και η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων σε προοδευτική(;) κατεύθυνση στην περιφέρεια του μνημονίου, μας αφήνει παγερά αδιάφορες/ους από αριστερή σκοπιά.

Επιπλέον, ακόμη και πέρα από την συντριπτική για όλη την κοινωνία υποχώρηση απέναντι στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, η κρίση της συλλογικής λειτουργίας, η απαξίωση της εσωτερικής δημοκρατίας και των ειλημμένων αποφάσεων των οργάνων, με ευθύνη της ηγεσίας της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικές της πορείας της μετάλλαξης που έχει αρχίσει να χαράσσεται. Συνεπώς, δε θα στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του και οφείλουμε να αναζητήσουμε το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο για τη συνέχιση της πάλης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και της μνημονιακής στρατηγικής του.

Οι μάχες όμως που δώσαμε έχοντας την ελπίδα ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός δεν σταματάνε εδώ. Οι ανάγκες της νέας γενιάς ενάντια σε μνημονιακούς μονοδρόμους σε μια περίοδο που η κοινωνία καταρρέει και μοιάζει να μην υπάρχει καμία προοπτική για τη νεολαία, το ταξικό και δημοκρατικό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, μας καλούν να δώσουμε ξανά μάχες για να σταματήσουμε τη νέα κοινωνική καταστροφή. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες σε τοπικό επίπεδο ενάντια στο ξεπούλημα του Ίσσου, της Μπούκας και του Ερημίτη και ενάντια στην αγορά του αεροδρομίου μας από το Γερμανικό δημόσιο και καλούμε την Αριστερά συνολικά να μην επιτρέψει τέτοια φαινόμενα στο νησί μας.

Παράλληλα, εκτιμούμε πως η αποτυχία του ΚΣ να πάρει απόφαση, οδηγεί εκ των πραγμάτων σ’ ένα τέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ξέραμε. Ωστόσο, είναι σαφές για εμάς πως, στην παρούσα φάση, το ριζοσπαστικό πολιτικό περιεχόμενο της οργάνωσης, η κινηματική παράδοση και παρακαταθήκη της, καθώς και οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των μελών της, δεν μπορούν να συνδυαστούν με την παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψει μιας διαδικασίας που να ορίζει έναν κοινό βηματισμό των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα και με την παραπάνω αντίθεση (ανάμεσα στο τι είναι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον) να είναι υπαρξιακού χαρακτήρα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σ’ ένα αδιαμφισβήτητο τέλος εποχής. Συνεπώς αποχωρούμε από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας συνεχίζοντας όμως τους αγώνες για την ανατροπή της λιτότητας και των μνημονίων.
  • Σαμοΐλη Μαργαρίτα,   Ελ. επαγγελματίας,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Καποδίστριας Βαγγέλης,   Φοιτητής,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Σταματάκος Νικόλας,   Ιδ. Υπάλληλος,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Κορακιανίτη Δανάη,   Ιδ. Υπάλληλος,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Δελλής Άκης,   Ελ. επαγγελματίας,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Καλογερόπουλος Λάμπρος,   Φοιτητής,   πρ .μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
  • Μοντσενίγος Λευτέρης,   Άνεργος,   πρ. μέλος Ομ Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου