Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ας προετοιμαστούμε για έναν βαρύ χειμώνα

Ας προετοιμαστούμε για έναν βαρύ χειμώνα

Άρθρο του Σπύρου Αρμενιάκου (Βίτου)
μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου
Νομού Κέρκυρας της Λαϊκής Ενότητας

Η συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση αυτές τις μέρες είναι πολύ αποκαλυπτική τόσο για τις σκληρές μέρες που περιμένουν τον ελληνικό λαό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες, όσο και για την προφανή αδυναμία του συνόλου των πολιτικών κομμάτων να δώσουν οποιαδήποτε, έστω θολή ελπίδα στους πολίτες.

Από την κυβέρνηση αναδύεται με σαφήνεια το σκηνικό της επόμενης περιόδου: ταχύτατη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, με στόχο να πληγούν τώρα μαζί με τα πιο μεγάλα στρώματα και τα τμήματα εκείνα των λαϊκών στρωμάτων που κρατούν ακόμη, με πολύ κόπο, το κεφάλι τους πάνω από το όριο της ακραίας εξαθλίωσης. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί καλούνται να προσφέρουν τον κύριο όγκο των κονδυλίων που θα πάνε κατ' ευθείαν στους δανειστές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αγαστή συνεργασία με τα επιτελεία των "θεσμών" σχεδιάζει την οριστική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κος Κατρούγκαλος και η  12μελής  παρέα των σοφών του, στις 31 σελίδες του" πονήματός" τους, που στόχο έχει την συνταξιοδοτική δαπάνη, μεταξύ άλλων, προτείνουν: Στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, ενοποιήσεις ταμείων, ατομικοί λογαριασμοί ασφαλισμένων, καταβολή μόνο μιας ελάχιστης "εθνικής κοινωνικής σύνταξης". Η βασικότερη ανατροπή αφορά το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο. Η σύνταξη των (360ευρώ) δεν είναι ούτε αυτή εξασφαλισμένη. Ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δεν θα του δίνεται αυτόματα η σύνταξη στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται  σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και θα προστίθεται στο ύψος της αναλογικής σύνταξης. Μιλάμε με άλλα λόγια για εξατομικευμένες συντάξεις και για ένα "χαρτζιλίκι" προς τους φτωχούς συνταξιούχους.

Το μέγεθος της κυβερνητικής πρόκλησης, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Είναι ολοφάνερη η επιδίωξη του δραστικού περιορισμού του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ορίζει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Και είναι το λιγότερο ανατριχιαστικό όταν μια τέτοια πολιτική προτείνεται από μια κυβέρνηση που πορεύεται  "στο όνομα της Αριστεράς".

Για μια πραγματική κυβέρνηση της Αριστεράς, μονόδρομος θα ήταν μια σειρά ριζοσπαστικών μέτρων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής αντιστροφής των πληγμάτων που έχουν δεχτεί τα Ταμεία από τη διαχρονική τους ληστεία: (13δις από ΡSI, δομημένα ομόλογα κλπ).

Άμεσο καθήκον των εργαζομένων είναι να παλέψουμε για την αποτροπή  ψήφισης και εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού οδοστρωτήρα. Και αυτή η επείγουσα μάχη ξεκινάει από τη μαζική συμμετοχή. Από πλατιές πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το περιεχόμενο του περίφημου "πορίσματος Σοφών", από μαζικές-ενωτικές δράσεις των συνδικάτων και της Αριστεράς, με στόχο την απόκρουση της αντιμεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Κέρκυρας σε μία πρωτοβουλία ενημέρωσης για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σας καλεί την Παρασκευή 30/10 ώρα 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο με ομιλητή τον Δημήτρη Στρατούλη πρώην αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σπύρος Αρμενιάκος (Βίτος)
μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νομού Κέρκυρας
της Λαϊκής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου