Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο η «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών.

Μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο η «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών.

Κέρκυρα 23/11/2015

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ως μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο την λεγόμενη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, για την οποίαν πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σιωπά η αντιπολίτευση.

Με βάση την ανακεφαλαιοποίηση-σκάνδαλο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνάνε, στην κυριολεξία έναντι πινακίου φακής, σε ξένα κερδοσκοπικά funds, ως επί το πλείστον άγνωστα. Το δημόσιο χάνει οριστικά πάνω από 50 δις ευρώ. Για άλλη μια φορά καταληστεύονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και πολλές χιλιάδες μικρομέτοχοι που είχαν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις τράπεζες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ενεργητικό 340 δις ευρώ και ίδια κεφάλαια περίπου 40 δις ευρώ, αφελληνίζονται και εκχωρούνται (κυριολεκτικά τζάμπα) σε ξένα funds, στα οποία επιπλέον δίδονται ως «δώρο» και «προίκα» τόσο οι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας όσο και η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε distress funds εταιρείες διαχείρισης.

Η τραγική αυτή εξέλιξη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ληστείες του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ελληνική ιστορία. Αποτελεί ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες των funds θα πνίξουν ακόμα περισσότερο κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρεί αδιανόητη την προσπάθεια που γίνεται ώστε να παρακαμφθεί μέσα στη γενική σιωπή και στο κατευθυνόμενο «κουκούλωμα» ένα τόσο μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο υπάρχουν πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και κυρίως στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να γίνει, όσο και αν η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει εκτεταμένη δημόσια συζήτηση.

Τέλος, είναι αναγκαίο οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, που για άλλη μια φορά βλέπουν να έχουν αδικαιολόγητες απώλειες των αποθεματικών τους, να κινηθούν, όπως οφείλουν, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, που λεηλατούνται.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου