Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Σκάσε και κολύμπα!

Σκάσε και κολύμπα!

του Σπύρου Αρμενιάκου (Βίτου)
μέλους της Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Η κυβέρνηση, εκτός από τους πολιτικούς τακτικισμούς της που κυριάρχησαν στην δημόσια ζωή, παγιδευμένη στο μεροδούλι μεροφάι της εφαρμογής των μνημονίων, αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι έτσι χώνεται όλο και πιο βαθειά στο τέλμα της υποτέλειας και της αναξιοπιστίας, την ίδια ώρα που η χώρα βυθίζεται. Τα παρακάλια και τα παράπονα της κυβέρνησης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η απάντηση των δανειστών είναι: ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ.

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η μεθοδολογία της εξάρτησης και της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων. Το ένα μνημόνιο προετοιμάζει την έλευση του επόμενου μνημονίου και το κάθε μνημονιακό μέτρο δρομολογεί το επόμενο. Ο θρίαμβος του νεοφιλελευθερισμού και της αγοράς γίνεται πραγματικότητα με μια κυβέρνηση της μεταλλαγμένης αριστεράς.

Φυσικά η αλυσίδα των προαπαιτούμενων δεν έχει τέλος.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέστρεψε τους μικρομετόχους, εξαέρωσε τα τελευταία χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δισεκατομμύρια του δημοσίου που είχε βάλλει για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Τα ξένα funds θα καθορίσουν σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά συμφέροντά τους τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας.

Σχετικά με την τύχη του ΑΔΜΗΕ μέχρι στιγμής άγνωστα είναι κρίσιμα θέματα και σημαντικές λεπτομέρειες. Από όσα έχουν γίνει γνωστά:
  • Η ΔΕΗ χάνει την 100%  θυγατρική της εταιρεία.
  • Η ΔΕΗ, προς δόξαν της ελεύθερης αγοράς, χάνει το 25% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές της και το 25% της πιο φτηνής ηλεκτρικής παραγωγής (λιγνίτης-νερό).
  • Ο ΑΔΜΗΕ, χάνοντας φτερά από τη ΔΕΗ, φέρεται ότι θα πάει κατά 50% στο Δημόσιο (πώς θα πληρώσει το Δημόσιο τη ΔΕΗ;) και το έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή. Το δε μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ φέρεται ότι ακόμα είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά στην πραγματικότητα ποιος πολυεθνικός όμιλος βάζει τα λεφτά του χωρίς να κρατάει, σε τελευταία ανάλυση, ο ίδιος το τιμόνι της πορείας;
  • Η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ και του δημόσιου ενεργειακού τομέα της χώρας, θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές.
Ακόμα η κυβέρνηση, ξεπερνώντας και την πιο νοσηρή φαντασία, ακόμα και τα πιο μύχια όνειρα των πιο δεξιών  κυβερνήσεων, βγάζει στο σφυρί και υποθηκεύει όλα τα "κόκκινα δάνεια" στην ουσία όλη την ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών  και το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων και μαζί και όλο το δημόσιο πλούτο, ο οποίος συγκεντρώνεται σε ένα υπερταμείο, στο οποίο βαρύνοντα ρόλο, αν όχι τον ουσιαστικό έλεγχο, θα έχουν οι ξένοι. Αυτά περιλαμβάνονται στην συμφωνία με τους "θεσμούς" η οποία αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση στη βουλή. Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο δίνονται σε funds-γύπες κατ' αρχήν τα κόκκινα δάνεια  των επιχειρήσεων και τα στεγαστικά πλην πρώτης κατοικίας, ενώ από τις 15 Φλεβάρη ανοίγει ο δρόμος για την αγορά των δανείων και της πρώτης κατοικίας και των καταναλωτικών.

Η κυβέρνηση πήρε πολιτικό χρόνο για παράδοση στα  funds των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πρώτης κατοικίας προκειμένου να προηγηθεί η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στο ασφαλιστικό θα σακατευθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις και θα ιδιωτικοποιηθεί λειτουργικά η κοινωνική ασφάλιση. Το επόμενο βήμα είναι η διαχείριση τμήματος της κοινωνικής ασφάλισης απευθείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που, όπως και στο χώρο της υγείας, αδημονούν και προετοιμάζονται να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Φυσικά τα προαπαιτούμενα δεν έχουν τέλος. Το τρίτο μνημόνιο είναι και αυτό ένα βαρέλι δίχως πάτο. Μέσα σε αυτό εξαφανίζονται εισοδήματα, δικαιώματα, ελευθερίες, και κάθε ελπίδα για ανάπτυξη και ανθρώπινη επιβίωση σε αυτή τη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά. Το μνημόνιο ούτε διορθώνεται ούτε εξισορροπείται από (ανύπαρκτα, άλλωστε) παράλληλα προγράμματα και ισοδύναμα. Το μνημόνιο ανατρέπεται.

Υ.Γ. Για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ: Η απόσταση ανάμεσα στο Κ (κομμουνιστικό) και στο Μ (μνημόνιο) αποδείχτηκε πολύ μικρή. ΚΡΙΜΑ!

Σπύρος Αρμενιάκος (Βίτος)
μέλος της Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου