Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Κέρκυρα, 17/06/2016

Με αφορμή τον τελευταίο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, από τους κατοίκους της περιοχής, που έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση όγκων σκουπιδιών στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στην ύπαιθρο, η γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας σημειώνει τα εξής:

1.           Η παρούσα κατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αποτελεί μια «περιβαλλοντική βόμβα» που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

2.           Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει η πολιτική των Δημοτικών Αρχών που διαχρονικά προσπαθούσαν να απαξιώσουν το δημόσιο ρόλο του τομέα της καθαριότητας, υποβαθμίζοντας συνεχώς το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών, προκειμένου να πείσουν για την υλοποίηση του τελικού σταδίου της διαχείρισης με ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ. Η νέα δημοτική αρχή με την επιλογή της μη απόφασης – λύσης – αντιμετώπισης και την αδρανοποίηση για περίπου 1,5 χρόνο υποκρύπτει το ίδιο πράγμα.

3.           Η πολιτική διαχείριση που διαχρονικά έχει επιλεγεί απ’ τις Δημοτικές Αρχές, δημιουργεί δικαίως αμφιβολίες και δυσπιστία στους κατοίκους του Τεμπλονίου, που διαμαρτύρονται διεκδικώντας την υγεία τους και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Προτείνουμε – Απαιτούμε – Διεκδικούμε

Α] Την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή.

Β] Αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ενεργοποίηση Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.

Γ] Άμεση χωροθέτηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, εξαιρώντας το χώρο του Τεμπλονίου.

Δ] Δημόσιο διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ε] Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των Κερκυραίων, και όλοι μαζί θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποβάλλοντας τον «τοπικό» χαρακτήρα που σκοπίμως του προσδίδουν.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου