Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στα ιδιωτικοποιημένα Αεροδρόμια.

Καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στα ιδιωτικοποιημένα Αεροδρόμια.

Κέρκυρα, 08/07/2016

Κυνικές και προκλητικές ηχούν οι δηλώσεις του κου Διευθύνοντος Συμβούλου της Fraport ο οποίος, ως «αφεντικό» πλέον, «υποσχέθηκε» ότι θα απασχολεί μόνο Έλληνες εργαζόμενους στα ιδιωτικοποιημένα Αεροδρόμιά «του»! Δηλώσεις εμπαιγμού και εκμετάλλευσης της αγωνίας χιλιάδων ανέργων, ιδιαίτερα νέων, που αναζητούν μια θέση εργασίας και επιβίωσης.
 
Προφανώς και η απασχόληση εγχώριου εργατικού δυναμικού είναι η πλέον συμφέρουσα για τον κ. Διευθύνοντα και την εταιρεία του. Δεδομένου του μνημονιακού καθεστώτος στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις και στα εργατικά δικαιώματα.
 
Ήδη στα ιδιωτικοποιημένα Αεροδρόμια, ανάμεσά τους και στο Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας, έχει επιβληθεί καθεστώς «ειδικής οικονομικής ζώνης». Οι δεκάδες εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργο από τον διαχειριστή του αεροδρομίου, έχουν επιβάλει καθεστώς γαλέρας. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε υπεργολάβους παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι εργολάβοι θησαυρίζουν. Στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης επικρατεί καθεστώς εργασίας-δουλείας: με αμοιβές των 280€, με εβδομαδιαίες συμβάσεις, με εξοντωτικά ωράρια, με ανακυκλούμενο προσωπικό, με ανύπαρκτη εκπαίδευση σε ένα αντικείμενο που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.
 
Όσοι δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες του Αεροδρομίου της Κέρκυρας, γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι παραπάνω την περιγράφουμε. Ως ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ζητάμε την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιθεώρησης Εργασίας, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας.
 
Παράλληλα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Αεροδρόμια μισθώνοντας τη χρήση των χώρων, η τιμολογιακή πολιτική απέναντί τους είναι αυθαίρετη και ληστρική.
 
Ο εργασιακός μεσαίωνας έχει ήδη εγκατασταθεί και εδραιώνεται. Και ο εκπρόσωπος της Fraport προσπερνά τον σκανδαλώδη τρόπο του ξεπουλήματος μέσω του οποίου πέρασαν τα Περιφερειακά Αεροδρόμια στη διαχείριση της εταιρείας του, προσπερνά την πριμοδότησή τους από το κράτος, την προίκα των εγκεκριμένων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους, και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία χιλιάδων ανέργων ώστε να μετριάσει την απόλυτη και καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στο ξεπούλημα των Αεροδρομίων.
 
Ας γνωρίζει η Fraport και οι εκπρόσωποί της ότι ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος των Περιφερειακών Αεροδρομίων δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι τοπικές κοινωνίες, και βεβαίως και οι Κερκυραίοι πολίτες, έχουν κατανοήσει τις καταστροφικές συνέπειες του ξεπουλήματος. Οι δε εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν άμορφη, άφωνη, αναλώσιμη και φθηνή μάζα, όπως απαιτεί η Fraport, στο όνομα της κερδοφορίας της.
 
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου