Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες του Υπ.Οικ. Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα

Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας: Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες του Υπ.Οικ. Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα
Κέρκυρα, 23/01/2017
Την Τετάρτη 25 Γενάρη, έπειτα από δύο αναβολές, διεξάγεται η δίκη του αστυνομικού των ΥΜΕΤ που, τον Ιούλη του 2014, έξω από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, επετέθη και τραυμάτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα.
Η Λίτσα Αλεξάκη είναι μέλος της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας και ήταν υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας με την Λαϊκή Ενότητα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2015.
Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν από τα πρώτα θύματα των μνημονιακών πολιτικών. Με πολύχρονο και επίμονο αγώνα διεκδίκησαν και πέτυχαν την επαναπρόσληψή τους. Τα «κόκκινα γάντια» σηματοδότησαν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, για αξιοπρέπεια, για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε κοινωνική ερήμωση και εργασιακό μεσαίωνα.
«Δε χρωστάμε σε κανέναν τη δουλειά μας. Την κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Και έτσι κερδίζονται τα πράγματα. Μόνον στο δρόμο» τονίζει η Λίτσα Αλεξάκη σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen. Και συνεχίζει, αναφερόμενη στην επικείμενη δίκη: «Δε δέχομαι κανένα χέρι αστυνομικού επάνω μου, όταν βγαίνω στο δρόμο για να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου και το δίκιο μου. Ο αστυνομικός πρέπει να τιμωρηθεί και ελπίζω η δικαιοσύνη να τον τιμωρήσει».
Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών κέρδισαν με τον αγώνα τους την επαναπρόσληψή τους. Χιλιάδες όμως θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στα χρόνια των τριών μνημονίων. Σε πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα οι εργολάβοι καθαριότητας κερδοσκοπούν, επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα και τρομοκρατία, καθιερώνουν την επισφάλεια, επιβάλουν κακοπληρωμένη (πολλές φορές και απλήρωτη) εργασία. Σε τομείς μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητους, με αυξημένες απαιτήσεις καθαριότητας και υγιεινής, όπως στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα αεροδρόμια, στην αποκομιδή απορριμμάτων, κλπ…
Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις δύο καθαρίστριες Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα. Απαιτούμε την κάλυψη μόνιμων και πάγιων αναγκών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Απαιτούμε να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολάβων καθαριότητας και στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει. Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του δικαζόμενου αστυνομικού, ζητάμε να μπει τέλος σε κάθε αστυνομική βία και αυθαιρεσία απέναντι σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που κινητοποιούνται διεκδικώντας και υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα.
Το Γραφείο Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου