Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.

Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.
 
του Σπύρου Αρμενιάκου (Βίτου)
μέλους της Γραμματείας
της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κέρκυρας
Το μνημονιακό καθεστώς, με σχέδιο λες και οργανωμένο από καιρό, προχωράει σε επίπεδο προ-καταστολής. Ένα βήμα πριν το κράτος έκτατης ανάγκης. Γνωρίζουν ότι το σοκ που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία τα μνημόνια και η πολιτική της Ε.Ε έχει αρχίσει να αγγίζει πλέον τα όριά του. Το μαζικό μίσος που ξέσπασε στα social media με αφορμή το περιστατικό Παπαδήμου είναι ενδεικτικό μιας δυναμικής που το καθεστώς γνώριζε  και τώρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του.
Κατ' αρχήν να το ξεκαθαρίσουμε: Πρώην Πρωθυπουργός θεωρείται στις δημοκρατίες εκείνος που εκλέχθηκε από τον λαό. Ο διορισμένος λέγεται δοτός και όσοι συγκυβερνούν μαζί του είναι επίσης δοτοί και με αντισυνταγματική νοοτροπία και πρακτική. Όταν σε έχει διορίσει η τρόικα και παράλληλα είσαι ένας στυγνός τραπεζίτης, τότε εκτός από δοτός είσαι και καταστροφικός για τον λαό.
Ας σωπάσουν όμως κι εκείνοι που βγαίνουν στα ΜΜΕ να υπερασπιστούν, δήθεν, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχεται, ενώ στην ουσία υπερασπίζονται τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του. Η καταδίκη της επίθεσης στον Λ. Παπαδήμο είναι κατανοητή. Τους αντιπάλους μας τους θέλουμε όρθιους. Είναι όμως ανήθικο, τα συστημικά κέντρα και ΜΜΕ, οι ίδιοι που χειροκροτούσαν όταν η «ακτιβίστρια» Madonna δήλωνε ότι θέλει να ανατινάξει τον Λευκό Οίκο λόγω του μισογύνη Τραμπ, να χρησιμοποιούν, σύσσωμα, την επίθεση στον Λ. Παπαδήμο ως όχημα για να δικαιώσουν τις επιλογές και την πολιτική πορεία του. Και, ακόμα χειρότερα, για να ευλογήσουν τα μνημόνια και την ξένη κηδεμονία.
Και σ’ αυτή τη λογική ενεργοποιείται το καθεστώς προ-καταστολής: Οριακή εξάντληση κάθε νομικού πλαισίου, τρομοϋστερία, κλίμα συνενοχής, μαζική προπαγάνδα, δηλώσεις πειθάρχησης και υποταγής.
Πρωθιερείς αυτού του κλίματος οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Την αρχή την έκανε ο Ν. Δένδιας, που εγκάλεσε στην τάξη τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου, με το «επιχείρημα» ότι η άποψή του πως τα μαγαζιά κλείνουν εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης δεν θα έβρισκε σύμφωνη τη διεύθυνση της εφημερίδας του. Ακολούθησε η εμετική επίθεση της Ν.Δ. και του Ποταμιού, εναντίον του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη. Τι είπε ο δημοσιογράφος για την εκλογή Μακρόν; «Είναι πολλοί που λένε ότι μεταξύ δύο πολύ κακών υποψηφίων επικράτησε ο λίγο χειρότερος. Ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος, απέναντι στη δεξιά και νεοφασίζουσα υποψήφια». Και έπεσαν να τον φάνε οι «φιλελέδες».
Επικεφαλής της επίθεσης ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. Μάλιστα...Το Ποτάμι που κάλεσε τον Στέλιο Ράμφο να δώσει διάλεξη, αλλά κανένα στέλεχος του κόμματος δεν βρήκε μισή κουβέντα διαμαρτυρίας, όταν εκστόμισε τη διαδεδομένη στους «χρυσαυγίτικους» κύκλους αρλούμπα: «Το 1974, όταν έφυγε η χούντα, άφησε μηδέν δημόσιο χρέος». Το δημόσιο χρέος βεβαίως το 1974 ήταν 114,1δις δραχμές όταν εκείνο του 1966 ήταν 32 δις.
Τώρα έχουμε την παράδοση χιλιάδων ονομάτων χρηστών του διαδίκτυο από τον κύριο Στουρνάρα στη ασφάλεια. Επιδιώκουν με την εκμετάλλευση της απόπειρας δολοφονίας του Λ. Παπαδήμου να εξαγνίσουν τα μνημόνια και τους εκπροσώπους τους. Προσπαθούν να χαρακτηρίσουν ηθικούς αυτουργούς όσους έχουν εναντιωθεί στα μνημονιακά καθεστώτα, στα μνημόνια, στις πολιτικές της Ε.Ε, στην μονοκρατορία του ευρώ. Η δολοφονική επίθεση γίνεται εργαλείο για να απαιτηθεί η χαλάρωση της εναντίωσης στο μνημονιακό καθεστώς.
Απαιτούν την φίμωση των ριζοσπαστικών δημοκρατικών δυνάμεων. Πέφτουν έξω. Η απόπειρα κατά του Λ. Παπαδήμου δεν πρόκειται να ενοχοποιήσει και να φιμώσει καμία αντιμνημονιακή φωνή. Αντίθετα, μπροστά από τα αδιέξοδα των πολιτικών τους, αυτές οι φωνές θα πληθαίνουν.
Οι δυνάμεις της ανατροπής δεν έχουν να απολογηθούν. Αυτοί που πρέπει να κρυφτούν, να λογοδοτήσουν, είναι όσοι καταδικάζουν την βία κατά του Λ. Παπαδήμου, αλλά την ίδια ώρα υπηρετούν και χειροκροτούν θερμότατα τη βία του μνημονιακού καθεστώτος, που δολοφονεί ηθικά, ψυχικά, εργασιακά, κοινωνικά και συχνά φυσικά, κατά χιλιάδες τους συμπολίτες μας.
Σπύρος Αρμενιάκος (Βίτος)
μέλος της Γραμματείας
της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου