Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων Λευκάδας:
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εργατικός Αγώνας, Λαϊκή Ενότητα
Λευκάδα, 3/9/2017
Με το επιχείρημα των αναγκών που δημιουργεί η οικονομική κρίση και η μεγάλη υπερχρέωση της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα βγάζει όλα στο σφυρί, ό,τι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα ,με πρόσφατο παράδειγμα το ξεπούλημα της  ΔΕΗ, παραδίνονται και εκποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες στους δανειστές και στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Αυτό γίνεται και με το φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας, τους υδρογονάνθρακες. Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί στον τομέα  αυτό το μνημονιακό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το οποίο καταψήφιζε ως αντιπολίτευση, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων  και της «ανάπτυξης» χωρίς πολλές, πολλές διαδικασίες.   Το τελευταίο κατόρθωμα    της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας. Την κόβει σε «οικόπεδα» και την ξεπουλά στις πολυεθνικές της ενέργειας. Στη  Μεσόγειο, στα νότια της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αρχίσει έρευνα για την εύρεση υδρογονανθράκων.
Στο Ιόνιο η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων  γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν ως στόχο το γρήγορο κέρδος, υποβαθμίζουν εντελώς και θεωρούν ως κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως τους  κινδύνους από την έντονη  σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Οικονομικά το όφελος των δημόσιων ταμείων θα είναι μηδαμινό, αφού τα έσοδα θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του χρέους, σε πλήρη αντίθεση με τα υπερκέρδη των πολυεθνικών, ενώ ο ασφυκτικός έλεγχος της χώρας και της περιοχής θα πολλαπλασιαστεί και μαζί οι αντιθέσεις μεταξύ πολυεθνικών, μεταξύ των κρατών της περιοχής και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η πρόσφατη νέα κυβερνητική απόφαση παραχώρησης του δικαιώματος για μονοπωλιακή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από Λευκάδα έως Κέρκυρα και δυτικά, νοτιοδυτικά της Κρήτης το αποδεικνύει  επίσης.
Όλα αυτά δρομολογούνται από μία κυβέρνηση που έχοντας παραδοθεί πλήρως στους δανειστές, αυτοαποκαλείται «αριστερή»,ενώ δεν έχει πια καμιά σχέση με την αριστερά, την ελληνική αριστερά των αμέτρητων αγώνων και θυσιών για την ανεξαρτησία και την απελευθέρωση της χώρας, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού, για το σοσιαλισμό.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους Λευκαδίτες η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής  να συγκαλέσει κατακαλόκαιρο το Δημοτικό  Συμβούλιο και να υποστηρίξει ουσιαστικά κατά πλειοψηφία και κατόπιν εορτής, όταν οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει, τα κυβερνητικά τετελεσμένα και μέτρα για τους υδρογονάνθρακες. Είναι προφανές ότι ανέλαβε την υποχρέωση απέναντι στην κυβέρνηση να φροντίσει, ώστε να κατευναστούν οι λαϊκές αντιδράσεις και να μην δυσχεράνει το έργο της, πριν κυρωθεί η σχετική διεθνής σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες από τη Βουλή.
Από κοινού στην απόφαση αυτή συνέπραξαν  πέραν του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα των μνημονίων, της λιτότητας και της «ανάπτυξης». Πέρα από όλα τα άλλα το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε καθόλου υπόψη του ότι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και μάλιστα, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, με συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων και στρατού από τη μία και τουριστική ανάπτυξη από την άλλη, δύσκολα συμβιβάζονται.
Μετά την ψήφιση ουσιαστικά του 4ου μνημονίου τον Ιούνιο και μετά τις Γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο έρχονται για έγκριση τα νέα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ και οι δανειστές  εν όψει της νέας «αξιολόγησης»  με νέα 113 προαπαιτούμενα. Στο επίκεντρο μεταξύ των άλλων θα βρεθούν οι περικοπές στα προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά επιδόματα, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό θα είναι επώδυνες και ας θριαμβολογεί η κυβέρνηση ότι βγήκε με επιτυχία στις αγορές  και ότι απαλλάσσεται οριστικά η χώρα από τα μνημόνια το 2018. Είναι δεδομένο, όμως, ότι η Κυβέρνηση μαζί με τα άλλα μνημονιακά κόμματα και τους δανειστές έχουν σχεδιάσει να διατηρήσουν για πολλές δεκαετίες τη φτώχεια, την ανέχεια, την εκμετάλλευση, τους μισθούς των 300 – 400 ευρώ, τη λιτότητα και την καταστολή, γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να οπλιστούν με θάρρος και αποφασιστικότητα.
Να αντιδράσουν μαζικά για την υπεράσπιση της ζωής τους, για την ανατροπή των μνημονίων.
Για  την ανεξαρτησία της χώρας, εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής της, με στόχο την αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας, ό,τι απέμεινε, έχει ολοκληρωτικά παραδοθεί. Οι ΗΠΑ και Γερμανία απολαμβάνουν διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις στην αεροπορική βάση της Λάρισας για τις επιδρομές τους εναντίον της Συρίας και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Μέσα στο νέο διεθνές πλαίσιο, η Ελλάδα, αντί να ακολουθεί τους ευρωατλαντικούς και αμερικανοϊσραηλινούς σχεδιασμούς, θα έπρεπε να εφαρμόζει μια ανεξάρτητη φιλειρηνική και αντιιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική. Να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας και όλων των ξένων βάσεων από τα εδάφη μας και όχι να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, όπως κάνει η κυβέρνηση, την επέκταση και την αναβάθμισή της μέσω μιας μακροχρόνιας συμφωνίας παραμονής της.
Ο αγώνας ωφείλει να στραφεί όχι μόνο εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και εναντίον της ΝΔ και όλων των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, γιατί όλα μαζί έφεραν το λαό στη σημερινή απόγνωση και όλα μαζί θα συνεχίσουν αύριο στον ίδιο δρόμο.
Να γυρίσουν την πλάτη στην ανούσια καθημερινή αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για δευτερεύοντα ζητήματα, που όμως δεν θίγουν στο ελάχιστο το μνημονιακό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας  που μαζί το ψήφισαν και το υποστηρίζουν.
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχεται πρέπει να είναι περίοδος μεγάλων ενωτικών αγώνων, αντίστασης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οι οργανώσεις Λευκάδας :
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Κίνηση κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας
Λαϊκή Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου